onsdag 27 juni 2012

Viktigt utnyttja Hedemoras läge


Kommentar till tisdagens ledarkommentar om Svenskt näringslivs kommunrankning.
Det är glädjande men inte tillräckligt, att Hedemora har ryckt en liten bit upp på skalan, från 260:e plats till 223:e. Men vi ligger fortfarande i bottenskiktet.
Och delar man upp rankningen, ser det inte så bra ut, eftersom nyföretagsamheten sjunkit 55 platser. Allmänhetens attityder har också sjunkit 19 platser, vilket kan tyda på en viss uppgivenhet; man tror inte på kommunens vilja att utvecklas.
Så ska det inte behöva se ut i en kommun mindre än 20 mil från högkostnadsområden, med riksväg 70 som skär rakt igenom kommunen, med gott om mark för exploatering, med en ökande tillgång på kompetens, + 59 platser, och med ett it-nät under utbyggnad.
Finns det i kommunen en verklig vilja att utveckla näringslivet? Utan ett dynamiskt näringsliv kommer det inte att gå framåt. Då återstår inget annat än att administrera nedgången. För det finns inga ”Persson-pengar”, det går inte att lita på någon skatteutjämning och kommer den, låt den vara en bonus ovanpå eget resultat.
Utan framgång på företagsområdet kommer ungdomar, som vill utvecklas, aldrig att stanna i Hedemora. Och då har vi bara fått vara med och bekosta utbildningen.
Se till att rekrytera några medelstora företag med 30-100 anställda till Hedemora. Och lita inte på några regionala satsningar, typ Invest in Dalarna. De företag som faller för locktonerna därifrån, kommer att etablera sig i Borlänge, Falun eller Ludvika, där resurserna finns, inte i Hedemora.
När det kommer till kritan måste vi jobba för Hedemora i första hand! Projektanställ ett par säljare med uppgift enbart att värva företag. Låt de infiltrera branschmässor och andra branschsammandragningar. Uppsökande verksamhet är den mest effektiva metoden att få företag, som behöver sänka sina kostnader, att flytta några mil till en billigare men närbelägen ort.
Sittande fågel och företag får inget. Men det behövs naturligtvis också en stark vilja att utvecklas från kommunledningens sida. Och från näringslivsorganisationens.