måndag 17 juni 2013

Slår in öppna dörrar

Lena Johnsson, vice ordförande i LO-distriktet i Dalarna, skrev en debattartikel "Ge alla barn en bra start" (10/6). Jag svarade:


Lena Johnsson talar mer än en gång om, att skolan måste bli bättre på att ge alla elever rätt förutsättningar att lyckas, men hon berör inte med ett ord, hur det ska gå till.

Är det axiom 1 att det kommer att ordna sig så snart (s) och LO har övertagit makten? Har hon glömt att det var (s) som förstörde skolan? 

Bildning och klassresa var en gång arbetarrörelsens signum. Men sen kom en period av flum. Då skulle det inte finnas läxor, plugg och betyg. Då tog (s) bort lärlingsutbildningen och nedvärderade yrkesskolan. Då skulle alla in på högskolan, oavsett om man hade förutsättningar för högre utbildning eller inte. Men man glömde tala om för ungdomarna, att det gällde att ligga i och låta rullbrädorna vila. I stället sänkte man kraven för att komma in på högskolan, så att undervisningen där nu får börja på gymnasienivå.

Lena Johnsson slår in öppna dörrar, och hon glömmer att påminna om sin egen skuld.

Extra kommentar till L J i DT:

Glömde i min insändare tyvärr (S):s största misstag med skolan:

När de, genom att kommunalisera skolan, tog bort möjligheterna att göra skolan likvärdig för alla barn. Nu måste skolsatsningarna slåss med ny ishall och utbyggt äldreboende, ofta har kommunerna inte råd med allt.

Hur var det med "rätt förutsättningar för alla barn", Lena Johnsson?