torsdag 16 augusti 2012

Slöseri med våra pengar


Vare sig det är fråga om Tillväxtverkets (16 milj) eller SSF:s (9 milj) internrepresentation, SSU:s fusk, centerpartiets "oavsiktliga" bokföring av sin representation eller kommunala belöningsmåltider och "seminarier", är det fråga om slöseri med skattepengar eller ännu grövre. Alla är tilldelade pengar av våra skatter. Det spelar egentligen ingen roll om Centern bokför på det ena eller det andra kontot.  Pengarna till partierna kommer från våra skatter, eftersom det mesta av deras kassor är offentliga medel.

När allt som rör oss vanliga medborgare ligger under ständig neddragning, vård och omsorg om sjuka och gamla, handikappade och andra, är det ett hån att se och höra om dessa excesser, som folkvalda och tjänstemän låter sig bjudas på. Det skulle överhuvud taget inte bjudas på ett dyft, så länge allmänheten inte kan åtnjuta det vi har betalt skatt för. Vill personalen ha fest, skall den betalas av dom själva. Det får vi skattebetalare göra.

Om och hur näringslivet spenderar sina pengar är varje företags ensak. Handlandet granskas av styrelsen i varje företag, och avarter resulterar i degradering eller avsked. Men när statliga eller kommunala företag leker näringsliv gäller inte dessa regler. Då gäller inte ansvaret längre och vederbörande sitter kvar med bibehållna förmåner. Generaldirektören för Tillväxtverket har inte varit vuxen sitt ansvar, men sitter kvar med astronomisk lön i tre år. Nog borde hon kunna hitta ett jobb som passar på sin hemort. Annars finns ju Arbetslöshetskassan som för alla andra skattebetalare.

Riksdagens folkvalda beslutar om våra förmåner, men dessa är inte nog för dom. Dom beslutar själva om sin lön och ska inte behöva söka nytt jobb på en gång, när dom avgår. Där gäller inte samma regler som för oss som försörjer dom.

Det här har vi vetat länge och knutit händerna i fickorna. Nu har det tack vare journalisternas grävande kommit i dagen, och vi hoppas att mer avslöjas. För var det än grävs, kommer det att lukta illa. Var så säker.