fredag 24 april 2015

Till Sveriges Radios styrelse

Det talas högtidliga sammanhang om, att Sverige har en Public Service radio. Och därmed menas:
Sveriges Radio är den reklamfria och oberoende radion med uppgift att göra kvalitativa program av alla slag för hela Sveriges befolkning.

Samtidigt finns det en intern policy som säger, att SR skall sända musik, som är inriktad på de 30 senaste åren med tonvikt på de 5 senaste åren. Därmed följer att musiken, som spelas består av popmusik, som är "tonsatt" av mestadels amatörer med hjälp av datorer. Denna musik är svår att uppfatta melodi, ord och takt i. Och den framföres av artister, som gör sitt bästa för att svälja mikrofonen, varvid det mesta av "innehållet" i texten går förlorat för lyssnaren.

Om man lyssnar på vem som helst av de lite äldre artisterna, t ex Tony Bennett, Michael Bublé, Hayati Café eller Natalie Cole så hörs vartenda ord dom sjunger. Om förresten bara de nya, yngre artisterna skall få komma fram, var finns den oändliga musikskatt, som döljer operett, visor, latinamerikanskt, franska chansoner, wienermusik, gammal dansmusik. jazz o s v. Nu finns det ingen som letar i Sveriges Radios musikarkiv, som är bland de finaste i världen (och som enl. rykten skall läggas ned).

När vi har påpekat detta för program- och musikansvariga på SR, får vi till svar (standardsvar; detta har bevisats genom internsvar, som tydligen felaktigt gått tillbaka till frågeställaren), att vi får nöja oss med att lyssna på P2 eller P4 någon timme i veckan. I stället för att vi vill lyssna på P4 och få nyheter, väder, intervjuer o dyl kontinuerligt, utan att behöva lyssna på uteslutande ny popmusik däremellan. Det spelar ingen roll vilket ämne som behandlas, jinglarna och musiken däremellan är obegriplig och knappast lyssnarvänlig för dem, som har högre ambitioner.

Det finns i runda tal 2 000 000 pensionärer i landet. Jag kan vara generös och acceptera, att 1 000 000 av dessa accepterar denna form av popmusik. Men var finns den reklamfria och oberoende radion för återstoden av pensionärerna och för de övriga, som inte vill ha den form av musik, som är förhärskande i SR? Är denna grupp ointressant för SR? I så fall borde Ni byta devis, för Ni kan väl inte hävda, att 1/10-del av befolkningen inte ingår i "hela Sveriges befolkning"?


Vad Ni kanske inte vet är, att det många som stängt av radion för gott av detta skäl. Och det är väl inte vad Er devis handlar om. Ni säger ju själva, att Ni skall göra kvalitativa program för hela Sveriges befolkning. Och det kan Ni väll inte hävda att Ni gör. I så fall skulle Ni spela varierad musik

(När man söker på SR:s styrelse eller musikansvariga, går det inte att få fram e-postadresserna till vederbörande. Man kan fråga sig varför?!)